diumenge, 12 de setembre del 2021

El Dolç Nom de Maria

El 12 de setembre es celebra la festa del Dolç Nom de Maria, pocs dies després de la celebració de la seva Nativitat, el dia 8 de setembre. 


Imatge de la Verge Maria nena, Germanetes dels Pobres, Vic 




















Als pocs dies de nèixer a l'escollida per ser mare del Salvador, Déu fet home, i preservada del pecat original com a nova Eva de la nova Creació redimida i lliure pels mèrits del seu diví Fill, els seus pares li van posar el nom de Maria, Maryam en l'arameu que parlaven i Myriam en l'hebreu sagrat de les Escriptures. 

No queda del tot clar el significat del nom, que pot voler dir Estimada (de Déu), Escollida (per Déu), Bella, Excelsa, Senyora o Dama i Llum del Mar és a dir Estrella del Mar, segons si el seu origen és egípci - doncs ja portava aquest nom la germana de Moisès a la sortida d'Egipte - o en temps més moderns es relacionava més amb l'hebreu o arameu. S'han proposat altres interpretacions, però menys adequades i probables. 

El que sí està clar és que el nom de Maria, per ser el de la Mare de Déu i invocar-la a ella, és molt poderós en la lluita contra les temptacions i en la defensa contra els perills. En això té una semblança amb el nom de Jesús, com quan es diu "Jesús, Maria!" o més sovint, afegint-hi la invocació a St. Josep, "Jesús, Maria i Josep!", és a dir la Sagrada Família. Amb el nom de Maria una de les jaculatòries més eficaces és la de la Medalla Miraculosa: "Oh Maria, sense pecat concebuda, pregueu per nosaltres que recurrim a vos", com també el "Ave Maria Puríssima! - Sense pecat concebuda", de les salutacions a l'entrada d'una casa i de l'inici de la confessió sacramental.  Però evidentment les oracions, com l'Avemaria, la Salve, el Recordeu-vos i la Consagració a Maria,  i les pregàries com l'Angelus i el Rosari són les proteccions més efectives contra el mal i les insídies del diable, ja que al dir el seu nom s''invoca la seva presència i el seu ajut o se la lloa per la seva persona gloriosa i se li dona gràcies per la seva meravellosa bondat i poder i pels seus dons i favors, a ella que és la nostra Mare del Cel, intercessora i mitjancera de totes les gràcies divines. La devoció al Nom de Maria i la celebració de la seva festa té una interessant història (1).

Siguem fills ben devots de tan meravellosa Mare de Déu i nostra i tinguem amorosament als nostres llavis el sant i dolç nom de Maria!


(1) Igual que la devoció al Sant Nom de Jesús, ja coneguda però propalada sobretot per St. Bernardí de Siena a la primera meitat del segle XV, la devoció al Sant Nom de Maria va ser fomentada per diversos sants, com St. Bernat de Claravall al segle XII o St. Alfons Maria de Liguori al segle XVIII, qui en els seus escrits va explicar diversos prodigis atribuïts a la sola invocació del nom de Maria en les dificultats, problemes o en perill de mort o de perdre la salvació. I tot i que la festa del Nom de Maria ja s'havia celebrat en algun llocs abans, es va fer oficial per a tota la Cristiandat catòlica l'any 1683 quan l'establí el Papa després de la victòria del rei polonès Jan Sobieski III i els seus aliats, que havien invocat a la Verge Maria abans de la batalla, contra un immens exèrcit turc otomà que assetjava la ciutat de Viena per conquerir-la, quan les tropes cristianes van obtenir una sorprenent victòria decisiva el dia 12 de setembre de 1683 i la derrota dels assetjadors va ser tan total que van aixecar el setge de Viena, van abandonar Àustria i encara altres territoris limítrofes més al Sud i a l'Est, retirant-se els supervivents cap a l'interior dels Balcans. Pèrdues territorials que junt amb altres posteriors van ser reconegudes per la Pau de Karlowitz de l'any 1699, quan per primera vegada en segles l'Imperi Otomà turc va començar a retrocedir. És un cas semblant a la festa de la Verge del Roser, a l'octubre, establerta també pel Papa en commemoració de la victòria naval de Lepanto l'any 1571, també contra els turcs otomans, atribuida també a la protecció de la Verge Maria, i que es celebra el 7 d'octubre, aniversari de la batalla.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada