Des d'abans de la meva ordenació sacerdotal he tingut una especial relació amb Àfrica, amb els preveres i catòlics africans. I després d'una preparació d'anys, el meu primer gran viatge fora d'Europa va ser a Rwanda i Burundi l'estiu de 2007. Per això a més de parlar-ne una mica en general, començaré per citar el cas de Rwanda, a partir del que vaig veure en el meu viatge allà.
|
Noies joves a Rwankuba, Rwanda, primers d'agost de 2007 |
|
La germana catalana Rosa Dilmé (1933 - 2017) a Ruli, on va estar moltes dècades, agost 2007 |
Per ordre cronològic, els països africans amb els que he tingut més relació han estat Rwanda (juliol 2006), Mali (maig 2011) i R.D. Congo (juliol 2011) i en tots tres casos l'he ampliat després i mantingut fins ara. Quan a estar-hi jo allà només ha sigut quasi un mes a Rwanda i 3 dies a Burundi (en tots dos casos a l'agost de 2007). Això sí he conegut molts sacerdots rwandesos i congolesos i un parell de malians aquí, així com moltes monges rwandeses i algunes de congoleses, i forces laics, sobretot de Rwanda però també de la RD Congo i una família de Mali. I tractant-se principalment de Rwanda, dels molts eclesiàstics que he conegut, entre ells dos bisbes i un tercer de Burundi, i tenint-los a tots ells en el pensament i en el record, voldria citar-ne només un, que no vaig conèixer allà sinó ja de retorn a casa, quan ell va venir per primer cop a Europa, a exercir de sacerdot aquí, Mn. Valens Bisawimana (1968 - 2013), al que cito perquè vaig ser el primer català que va conèixer, quan el vaig anar a recollir a l'estació del tren de Vic, a finals de 2009 o principis de 2010, i em va sorprendre com s'admirava de tot, fins i tot de coses que a nosaltres ens semblen molt normals i habituals, i vaig mantenir una molt bona relació amb ell i per la seva amabilitat, bon caràcter i dolcesa de tracte amb la gent jo el veia gairebé com un sant.
|
Al mercat de Rutongo |
|
Reunió d'una comunitat cristiana de base a Rutongo |
Però sempre he tingut una especial connexió amb el Catolicisme a Àfrica, ja des de les conferències de Mn. Joan Casas, que ordenat l'any 1964 va estar a Rwanda entre 1966 i 1990, però ja abans amb postals nadalenques africanes, sobretot rwandeses, ja l'any 1990 o abans i tot. I després amb converses amb els molts sacerdots de la diocesi de Vic que van anar com a missioners Fidei donum a Rwanda, alguns dels quals hi van estar ja no anys sinó dècades i tots els quals parlaven bé el kinyarwanda i coneixien bé la cultura del país, així com he conegut molts eclesiàstics, començant pel bisbe de Vic, i també laics, que han viatjat diverses vegades a aquest país del cor d'Àfrica i que hi han col·laborat molts anys i hi tenen molta relació. El bisbat de Vic ha tingut des de fa 60 anys una intensa relació amb bisbats de Rwanda.
|
Una classe a l'aire lliure, Rutongo |
|
Una escola a Rutongo, em van deixar fer una mica de classe sobre llengua catalana |
L'Església catòlica d'Àfrica és una Església jove, dinàmica, molt creient i practicant i en general en expansió, doncs s'hi donen moltes conversions. La seva fe és molt viva i viuen l'Evangeli en la seva vida personal, familiar i comunitària, per exemple amb les comunitats de base integrades per unes quantes famílies que viuen la religió, es reuneixen amb el sacerdot de tant en tant i s'ajuden mútuament.
|
Mn. Josep Pujol, en una trobada amb joves estudiants en un dels llocs on vam coincidir. |
En el viatge a Rwanda i Burundi, anant en companyia de Mn. Canisius Niyonsaba i no fent-lo en plan turístic sinó de conèixer l'Església local a les parròquies d'un bon nombre de poblacions, em vaig trobar en diverses ocasions amb catalans, entre missioners com Mossèn Josep Caballol, que estava a Ruhengeri, però amb el que ens vam trobar casualment a St. Paul Accueil de Kigali quan em va sentir parlar català, i l'endemà va voler venir a veurem, i encara vam coincidir algun cop més. Amb Mn. Josep Pujol, que portava un grup de catalans a fer una volta pel país, vam coincidir casualment en una ocasió, cosa que va ser una sorpresa, i desprès ja vam preveure quan ens tornariem a trobar, ja que ells i nosaltres voltavem per Rwanda en diferents sentits horaris, i vam coincidir dos o tres vegades més. I a Ruhuha ens vam trobar amb un altre grup català de joves, també d'església, que venien de Tanzània i s'havien perdut, perquè el guia que portaven no era especialista en aquella zona del sud de Rwanda i al fer-se fosc, allà el Sol es pon a les 6 de la tarda i surt a les 6 del matí, van recòrrer al recurs habitual, demanar allotjament en la rectoria de la parròquia. I allà també vaig coincidir amb un grup italià que ja hi comptava en fer nit a la parròquia. Perquè aquestes ofereixen gratuïtament molts serveis.
|
Una Missa de 3 hores a Shango, en la inauguració presidida pel bisbe de Kigali de la central, aquí el moment de les ofrenes |
|
Nens de l'escola parroquial de Ruhuha, amb el material que els hi vaig portar, donat per la família Arumí Sellabona |
|
Visitant una escola prop de Kagugu a la capital Kigali, ja poc abans de marxar, finals d'agost de 2007 |
Abans eren els sacerdots europeus i en general occidentals els qui anaven a evangelitzar i atendre religiosament i caritativament allà, però ara, per aquests canvis de la vida de les societats, el moviment és a la inversa, són ells els qui ens tornen el favor rebut venint aquí a servir com a sacerdots i religioses, ja que ens en fan molta falta.
Donem-ne gràcies a Déu que amb aquest intercanvi no ens faltin sacerdots!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada