dijous, 31 de desembre del 2020

Donem gràcies a Déu per l'any que ja ha passat

El 31 de desembre correspon donar gràcies a Déu per l'any que ens ha permès acabar. 
I més encara si l'any, per rar, difícil o dolent que hagi pogut ser, l'hem pogut viure en gràcia de Déu.

Especials gràcies han de donar els qui han trobat a Jesucrist, per primera vegada o més plenament, al llarg d'aquest any que acabem. 

Quan un comprova que és Jesucrist -  al qui trobem en l'Església Catòlica i els seus sagraments, i si ja l'hem trobat el vivim en ella sobretot a la Missa junt amb l'oració, l'amor, l'almoina, els dejunis i sacrificis i la lectura de la Bíblia entre d'altres - el qui ens ha netejat del nostre pecat. 

Com diu molt bé aquesta cançó: 





https://www.youtube.com/watch?v=pOhlHTf2OUw&lc=Ugh0fBROBpoUTHgCoAEC


Sempre i en tot lloc hem d'agraïr a Déu i beneïr-lo pels favors que sempre rebem d'Ell, el major dels quals el perdó dels nostres pecats en la Redempció que ens ha obtingut Jesucrist i el haver-nos fet així fills seus,  i l'esperança de la vida futura i eterna!

dimecres, 30 de desembre del 2020

Previsions i prediccions

Quan s'acaba un any, a més de reflexionar sobre el que ha passat també es mira de fer una mica de prospectiva sobre l'any vinent. I tenint en compte només consideracions objectives i lògiques, es pot avançar algunes coses sobre el que és possible i fins probable que succeeixi. 

Això és totalment racional quan es fa per exemple en temes científics com efemèrides astronòmiques tal com eclipsis de Sol i de Lluna, èpoques i horaris de visibilitat de planetes en el firmament d'una zona del món, les recurrents pluges d'estels fugaços, etc. També hi ha una bona probabilitat, excepte causes de força major, en allò programat socialment per a realitzar-se, com eleccions i esdeveniments esportius, o en temes astronàutics per exemple, tot i que en aquests cada cop són més comuns els retards i ajornaments i fins les cancel·lacions. Més aventurades i atzaroses són les previsions meteorològiques i de clima a mitjà i llarg termini. Aquí ens referim a circumstàncies generals i encara mundials, no a previsions de tipus local o concret, que són més difícils d'avaluar. Alguns previsors del futur han estat força encertats a base de recollir informacions científiques i mirar el seu possible desenvolupament, com ha passat recentment als últims anys amb el descobriment del bosó de Higgs i les ones gravitatòries, durant tantes dècades previstos i buscats i per fi trobats. D'una manera semblant tant Jules Verne (1828 - 1905) en el seu llibre inèdit "París al segle XX", escrit el 1863 però oblidat i no publicat fins a ser redescobert l'any 1994, com Isaac Asimov (1920 - 1992) al que el 1964 se li van demanar, i va fer, unes prediccions de com seria el món mig segle més tard, l'any 2014, han estat força encertats en termes generals, tot i que ells no ho veiessin. Val a dir també que altres prediccions, potser la gran majoria, tot i basar-se en dades objectives i reals, s'han mostrat errònies. Cal no oblidar mai que el futur és obert i que qui al final actua decisivament és Déu amb la seva providència. 

Dit això, des de l'experiència dels anys viscuts i de l'observació de tendències i patrons que més o menys es poden repetir de forma similar quan es donen circumstàncies equivalents o semblants, és força obvi constatar que després d'un any tan sorprenent i especial com aquest 2020 que estem acabant, l'any 2021 haurà de ser força decisiu en com evolucionin les coses al nostre món, per a bé o per a mal, i per tant pot ser com una cruïlla; és cert que els anys civils són convencionals, a part de la seva relació amb les estacions, però també ho és que psicològicament i sociològicament són com una oportunitat de renovació que se'ns dona ni que sigui pel canvi de data i el significat que això té per a nosaltres i per això de sempre s'ha celebrat el fi d'un any i l'inici d'un any nou del calendari. Donem gràcies a Déu per l'any que hem viscut i demanem la seva guia, protecció, consol i benedicció pel proper any que comencem!

dimarts, 29 de desembre del 2020

Celebrem la vinguda del Fill de Déu a la Terra

Aquests dies la majoria dels qui coneixen la vinguda de Déu Fill al món i se n'alegren, ho expressen exteriorment amb la decoració i la il·luminació, perquè l'ambient exterior reflecteixi l'alegria, la pau, la bondat i la llum que ens arriben per la seva vinguda.

En molts llocs del món, a l'hemisferi Nord, la mateixa Naturalesa engalana el Nadal amb el blanc de la neu. 

A vegades la mateixa Naturalesa engalana el Nadal, com a Barcelona el 1962























Hi ha goig i joia públics perquè Déu ha vingut a compartir amb nosaltres estar al món i la nostra vida. 
El Fill de Déu s'ha aparegut al món i conviu amb els homes! 

dilluns, 28 de desembre del 2020

Els Sants Innocents

El 28 de desembre, encara dins l'Octava de Nadal, es celebra la festa dels Sants Innocents, manats degollar pel tirà Herodes per veure si entre ells aconseguia matar al Messies recent nascut que li havien anunciat.


Nadó explorant el seu petit món de la seva casa i confiant plenament en els seus pares 


















Herodes era capaç d'això i de molt més, des del moment en que va fer assassinar familiars seus, possibles rivals reals o imaginaris, ministres i gent que protestava per motius religiosos, d'aquests últims diverses vegades i en massa. Era la voluntat de poder portada a l'extrem. I va morir matant: poc abans de morir l'any 4 aC encara va fer liquidar uns quants que ell mateix va decidir, i una història diu que tement que el poble s'alegrés de la seva mort, va fer matar un grup nombrós de gent, preferint que ploressin. La matança d'unes poques desenes d'infants menors de dos anys al petit poblet de Betlem i rodalies no desentonava gens ni mica amb el seu estil d'actuació i no devia cridar massa l'atenció en mig de massacres molt més nombroses al mateix temps. Això sí, tot ho va fer per motius polítics i per raons d'Estat de la seva manera de fer tirànica, davant d'un poble que sabia que no l'apreciava per aquests i molts més motius,  i per la brutalitat del seu govern despòtic. 

Passen coses així avui dia? Ens ho hauriem de preguntar. Si es maten nens, i molts i no pas uns pocs, no és ja nascuts sinó en la seva gestació, la qual cosa és igual o pitjor. Un polític argentí, partidari de legalitzar-ho en el seu país, deia "no deben ser niños, porque si lo fueran estariamos ante el peor genocidio", volent dir que molts països ho fan i que el nombre es de moltes desenes de milions o més a l'any, uns cent mil tant sols a Espanya l'any passat. I Santa Teresa de Calcuta (1910 - 1997) en el seu discurs d'acceptació del Premi Nobel de la Pau, a Estocolm l'any 1979, va dir "qui és capaç de matar un nen en el ventre de la seva mare, és capaç de qualsevol cosa". Existeix encara la matança dels innocents i està més activa que mai, podem constatar, i es fa molt probablement per motius demogràfics més que no pas que per altres explicacions que es donen com excuses aparents, almenys Xina amb la seva política de natalitat ho reconeix obertament. Aquestes raons però, fan molt mal, espiritual i psicològic, a centenars de milions de persones cada any. Hi ha relats ben clars d'això, com els llibres "Myriam...¿porquè lloras?" (2004) o, des d'una altre perspectiva, "El principio de Eva" (2008) d'Eva Herman (n. 1958) i els llibres i vídeos del Dr. Bernard Nathanson (1926 - 2011), originàriament partidari de l'avortament i que en va realitzar més de 75 000 ell tot sols, però que a partir de la dècada dels 1970s amb les ecografies se'n va començar a donar compte del que estava fent i llavors va canviar, fent-se provida, narrant el que és realment el que es fa a "El crit silenciós", una pel·lícula-documental de 1984 sobre l'ecografia en temps real d'un avortament, en el que es veu l'alarma, la por, els moviments defensius, el crit silenciós i el sofriment del fetus gestant mentre l'avorten; essent jueu i ateu, ell mateix va qualificar l'avortament com "l'holocaust més atroç de la història". Molt més tard, l'any 1996, Nathanson es va convertir i es va fer batejar catòlic per demanar el perdó de Déu pels seus pecats. En el tema de la demografia i la superpoblació potser no sabem el què hem de fer - tot i que tota la Humanitat sencera actual, asseguda en cadires junts un al costat de l'altre, cabria en una superfície com la de l'illa de Mallorca - però en tot cas sí sabem el que no hem de fer: ni jugar a ser "déus" per decidir el futur de la Humanitat i sobre la vida o la mort, ni participar en una gegantesca i continuada matança d'innocents, com la que va fer pels seus motius Herodes a una escala ínfima en comparació i les víctimes de la qual celebrem precisament avui, el 28 de desembre. 

diumenge, 27 de desembre del 2020

La Sagrada Familia

La Sagrada Família, la festa de la qual celebrem el primer diumenge després de Nadal o bé en algun cas el 30 de desembre és aquella en que va néixer, es va criar, crèixer i educar i hi va viure durant quasi 30 anys el Fill de Déu fet home. 

Basílica de la Sagrada Família a Barcelona, construida en honor
de la Sagrada Familia de Natzaret, la de Jesús, Maria i Josep

La família de Jesús, Maria i Josep és l'exemple i model de totes les families humanes, la família perfecta, tal com Déu la vol, plena de l'Amor diví. És la petita església domèstica igual que l'Església és la gran família.

La Sagrada Família és un ideal, però que es va realitzar en aquesta terra, i ens mostra l'important que és la familia, pare, mare i fills, per a la societat humana, ja que n'és la base. Les famílies humanes han rebut de Déu el do de compartir la capacitat creadora de vida, i de vida humana, allò materialment més alt en aquest món. Com també realitzen aquí a la Terra la presència de Déu amb la vivència i experiència de l'amor familiar, l'amor conjugal, l'amor paternal i maternal, l'amor filial, l'amor fratern, l'amor cap als parents, els veïns, els amics i cap a tothom en general, amb especial atenció als que més ho necessiten, pobres, malalts, marginats, perseguits, ancians i infants...Una família així ja és un tast del Cel a la Terra. 

L'apòstol preferit, l'únic al peu de la Creu, fet pel mateix Crist fill de Maria, i evangelista teòleg

Avui 27 de desembre és la festa de Sant Joan apòstol i evangelista. 

Un paisatge de l'illa de Patmos, on va viure Sant Joan 

Dit també St. Joan de Patmos, per haver estat desterrat en aquesta illa de l'Egeu on va escriure l'Apocalipsi, i St. Joan l'ancià per haver viscut i predicat fins una edat molt avançada. 

St. Joan és conegut sobretot per ser el deixeble més estimat de Jesucrist i aquell a qui el peu de la creu Jesús dona la seva pròpia mare la Verge Maria com a mare seva, i haver viscut amb ella com a fill seu,  i també per haver escrit el 4t Evangeli, el més teològic - motiu pel qual a vegades se l'anomena "el teòleg" - les Cartes joàniques i l'Apocalipsi. 

És l'únic apòstol de Jesús que no va morir màrtir, cosa que el mateix Crist ja va indicar d'una manera misteriosa, si bé sí que va ser confessor, és a dir que va suportar la tortura en defensa de la fe. 

Es diu d'ell que ja molt gran d'edat i quasi impedit, repetia als seus deixebles: "Estimeu-vos els uns als altres, això basta per salvar-se". 

dissabte, 26 de desembre del 2020

Veritat, confiança i perdó

Avui, l'endemà del dia de Nadal, celebrem St. Esteve, el primer màrtir. 


Lloc de l'apedregament de St. Esteve a Jerusalem, vall del Cedró.


Després de Nadal venen tres festes de sants que el segueixen immediatament i ens ajuden a comprendre més bé el seu significat: St. Esteve (26 desembre), St. Joan apòstol i evangelista (27 desembre) i els Sants Innocents (28 desembre), així com la Sagrada Família, el primer diumenge després de Nadal, celebracions totes dins de l'Octava de Nadal, els dies que són Nadal. Però el primer de tots és St. Esteve protomàrtir. 

I és que el diaca St. Esteve és molt important i un exemple i model per tots nosaltres. És testimoni:  

De la veritat: proclama a Jesucrist, el Fill de Déu i Senyor, davant d'uns poders hostils, que per aquesta valentia, enrabiats contra ell, el porten a apedregar, i quan rep la pluja de pedres té el valor i la força d'anunciar als seus botxins: "Veig els cels oberts i a Jesús de peu a la dreta de la Glòria de Déu!" 

De confiança en Déu : "Senyor, encomano el meu alè a les teves mans"

De perdó i d'amor fins i tot als enemics: "Senyor, no els tinguis en compte aquest pecat!"

En tot això fa com Jesucrist a la creu, essent un perfecte seguidor i imitador seu. 

El seu testimoni no és infructuós, perquè ja des d'ell la sang dels màrtirs és llavor de nous cristians. El mateix Saule, que asisteix a la lapidació sense participar-hi, molt probablement inicia amb aquest fet el procés de la seva conversió, que esclatarà més endavant en la visió de Jesús al camí de Damasc. 

Moltes persones porten el nom d'Esteve i també moltes localitats el tenen per patró i incorporen el seu nom al de la població i és especialment venerat a Catalunya on de sempre és festa també civil. Felicitats a tots!

divendres, 25 de desembre del 2020

És Nadal al món



I ja que ho sabem, aprofitem per veure-ho, viure-ho i adorar el Nen diví. Nosaltres som com els moderns pastors, que han rebut la notícia i estan plens d'alegria al saber-ho.  

Sant Agustí (354  - 430) deia que pregar cantant és pregar dues vegades, per l'oració i pel cant. 
Algunes nadales del món, en llatí, anglès, francès, castellà, alemany i català: 

Adeste Fideles
Gloria in Excelsis Deo 
Venite adoremus 

Joy to the World 
Angels from the Realms of Glory 
We Wish You a Merry Christmas 
White Christmas (1942)  
Jingle Bells 

Cantique de Noël
Les anges dans nos campagnes
Minuit, chrétiens 
Douce nuit, sante nuit  

Campana sobre campana (Campanas de Belén) 
Feliz Navidad 
Dime Niño de quien eres 
Peces en el rio
Los cánticos de mi tierra 
Ven a mi casa esta Navidad 


Stille Nacht, heilige Nacht (1818) 
O Tannenbaum (mitjan s. XIX)


El Cant dels ocells 
El Noi de la Mare
Les dotze van tocant 
Santa Nit 
El 25 de desembre 
 

dijous, 24 de desembre del 2020

Nit de Nadal

La Santa Nit del Naixement del Fill etern de Déu. 

























Bon Nadal

Feliz Navidad

Eguberri on

Merry Christmas

Joyeux Noël

Feliz Natal

Fröhliche Weihnachten

Buon Natale 

Boldog karácsonyt

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Crăciun fericit

Vrolijk kerstfeest

God jul

Sretan Božić

Juullisiorluarit

Mutlu Noeller

Maligayang pasko

 selamat hari Natal

Manuia le Kerisimasi

il-Milied it-Tajjeb

Heri ya Krismasi

Noheli Nziza

Mbotama elamu

Diledibwa dilenga

Kuzaliwa kuzuri 

Chúc mừng Giáng sinh

Felix dies Nativitatis

Καλά Χριστούγεννα

חג מולד שמח

с Рождеством Христовым

з Різдвом Христовим

Весела Коледа

շնորհավոր Սուրբ Ծնունդ

შობას გილოცავთ 

عِيد مِيلَاد مَجِيد‎ 

میلاد مسیح مبارک باد

መልካም ገና

शुभ बड़ा दिन 

සුභ නත්තලක් 

கிறிஸ்துமஸ் நல்வாழ்த்துக்கள்

మెర్రీ క్రిస్మస్

聖誕快樂, 诞快

즐거운 성탄절 

メリークリスマ



El Nadal és universal! 

dimecres, 23 de desembre del 2020

Nadal a la Lluna

En una ocasió es va celebrar un Nadal a la Lluna i des d'allà, amb l'ajut de la tecnologia més avançada de l'època, es va enviar una felicitació nadalenca a tota la Humanitat del planeta Terra. 


A la Terra era Nadal, 24-25 desembre 1968


Va ser el 24 i 25 de desembre de 1968 i els protagonistes foren els astronautes nord-americans Frank Borman (1928), James Lovell (1928) i William Anders (1933) a bord de la nau Apol·lo 8 en òrbita lunar, essent a més la primera vegada que s'aconseguia tal proesa, que només ha tingut lloc 8 vegades més i que des de desembre de 1972 no s'ha repetit més fins ara. 


L'embarcament de Borman, Lovell i Anders pels dies de Nadal de
1968 cap a la primera sortida del planeta Terra amb el coet Saturn V 
i el primer viatge humà amb la nau Apollo 8 fins a un altre astre, la Lluna. 





La foto presa per William Anders de la sortida de la Terra
en l'horitzó de la Lluna, la vigilia de Nadal de 1968. Tot i
que és més comú veure-la inclinada, aquesta és l'original,
així és com la veierenrealment els astronautes des de la nau.


Per pròpia voluntat i amb el beneplàcit de la NASA, que ho va trasmetre a la major audiència fins llavors, successivament Borman, Lovell i Anders van anar recitant versicles del capítol 1 del llibre del Genesi, el primer de l'Antic Testament i de tota la Bíblia, que comença "Al principi va crear Déu el cel i la Terra..." 



https://youtu.be/ToHhQUhdyBY

I no sols això, sinó que a l'any següent, 1969, el mateix de la primera arribada d'éssers humans a la superfície de la Lluna, el servei postal nord-americà posà en circulació un segell commemoratiu, amb la frase bíblica destacada: 



La Nit de Nadal s'ha felicitat de moltes maneres, aquesta va ser la primera i fins ara la única en que es felicità des d'un altre astre, en aquest cas la Lluna, tot i que posteriorment s'ha felicitat moltes vegades més des d l'espai, des de l'Estació Espacial Internacional en òrbita terrestre. 

Bon Nadal a tothom!

La veu dels infants ens ho diu

Per rebre el Nen-Déu el millor és fer-se com un nen, amb tota la innocència i la il·lusió dels Nadals de la infància. 


Com en aquesta cançó de catequesi: 

"Déu ja s'acosta, 
Déu ens visita, 
Déu es fa home,
Això és el Nadal! 

Déu ja s'acosta, 
Déu ens visita, 
Déu es fa home, 
Ara ja és Nadal!" 


Glòria a Déu a les altures i a la Terra pau als homes que estima el Senyor!
Bon Nadal a tothom! 

dimarts, 22 de desembre del 2020

La més gran bona sort de la Humanitat

La major bona sort de la Humanitat sencera i de cadascun dels éssers humans que han viscut, viuen o viuran en el futur, és que Déu decidís perdonar-nos i que Ell mateix s'encarnés fet un de nosaltres, per redimir-nos i salvar-nos.

Aquesta bona fortuna es tan gran que potser d'entrada cal copsar-la amb els ulls dels nens, com en aquesta poesia escolar: 


Poema de Nadal 

L'escola és tancada
hi ha llum al carrer
la senyora Pepa
saluda al carter: 
Que tingui un bon dia,
avui és Nadal!
No tindrà una carteta, 
no tindrà una postal?
Li dona una carta
del seu fill Pasqual 
que des de Suïssa
li diu Bon Nadal!
Avui Jesús ha nascut
per dur-nos la joia
al món ha vingut. 

(F. Bofill, A. Puig, F. Serra) 

dilluns, 21 de desembre del 2020

L' aventura humana

Una fotografia històrica del planeta Terra, presa per la sonda Voyager 1 des de 6 000 milions de km de distància el 14 de febrer de 1990:















Tota la Història de la Humanitat i de la vida de tot tipus al nostre planeta ha tingut lloc en aquest punt blau pàl·lid, vist des de la llunyania de l'espai. Cal tenir-ho  present, per situar-nos on som. 

diumenge, 20 de desembre del 2020

Les anunciacions divines i les respostes humanes

Hi ha una Anunciació amb majúscula que és la de l'arcàngel Gabriel a la verge Maria de Natzaret, anunciant-li que era l'escollida entre totes les dones per a ser la mare del Fill de Déu, el Salvador promès i esperat, i que es realitzaria en ella miraculosament allò que des de molts segles abans ja van anunciar els profetes per inspiració divina. El seu "Sí" lliure i amorós va fer possible l'Encarnació i per tant la Redempció de la Humanitat.  


"L'Anunciació" (c. 1426), quadre de Fra Angèlico





















Però hi han hagut i hi han moltes altres anunciacions, començant per les revelacions anticipades als profetes de l'Antic Testament que eren només d'esperança, però no de la realització. Cronològicament la primera de las de la imminència és la de l'arcàngel Gabriel al sacerdot Zacaries, anunciant-li que ell i la seva esposa Elisabet, ja grans d'edat tots dos i per tant de forma miraculosa, seran pares de Joan Baptista, el precursor del Messies, el Senyor.

Després ja ve l'Anunciació a Maria, que es peformativa, una paraula de l'àngel i d'ella que es realitza pel poder diví de l'Esperit Sant, i que és la decisiva. I a continuació i amb molt poc temps de diferència, l'anunciació de l'àngel en somnis a Sant Josep, que la creu i l'obeeix. Després vindrà la inspiració divina a Joan Baptista, encara en gestació al ventre de la seva mare, que salta d'alegria al sí matern davant la proximitat de Maria que ja porta a Jesús en les seves entranyes virginals, ell  que té la missió d'anunciar-lo, i també al moment la inspiració que té Sta. Elisabet, la seva mare, que per do diví ho comprèn tot i és la primera en proclamar-ho obertament i públicament. 

Encara hi ha més anunciacions divines del Nadal, que renova la Humanitat i l'Univers. Un cop ja nascut el nen Jesús a Betlem, un àngel s'ho revela als pastors de la contrada, que creuen i van a adorar-lo. Més tard l'Esperit Sant inspira a Simeó i Anna, que en el Temple de Jerusalem reconeixen al Nen com el Messies i beneeixen a la Sagrada Família. I per un do diví, els Mags d'Orient, pels seus estudis i càlculs i per la seva observació del cel no sols veuen l'estrella del Nadal, sinó que també els hi és concedit saber interpretar el seu significat i poder arribar i trobar el miracle i meravella de tots els segles de la Història humana. Ells també creuen, adoren i ofereixen presents, coneixedors del do excepcional que han tingut. 

Fins aquí tots creuen i tenen una resposta positiva. Però lamentablement no tots reaccionen així. Quan els Mags d'Orient transmeten l'anunci a la Cort reial de Jerusalem, els savis i entesos demostren saber les profecies i el lloc de realització, però aparentment no s'ho creuen. Pitjor encara el rei Herodes que aparentment s'ho creu, però que en el màxim de la maldat intenta impedir-ho pretenent matar al Nen Jesús quan encara és un nadó, inverosímil actitud de rebel·lió contra el pla de Déu, usant amb supèrbia i perversitat extrema la llibertat humana, concedida pel mateix Déu. Per sort una anunciació darrera als Mags els avisa de no tornar amb la notícia a Herodes i ells en fan cas i retornen en secret per un altre camí. Herodes, el qui rep l'anunci amb un rebuig total, enrabiat farà matar els nadons de menys de dos anys de la zona de Betlem creient que així mata al Nen, però sense saber que aquest ha pogut escapar perquè un avís a Sant Josep en somnis li ha dit de marxar de seguida cap a l'exili a Egipte. Els nens màrtirs innocents donen així testimoni de la crueltat humana quan s'aixeca contra la voluntat de Déu. 

En conjunt, les persones senzilles i humils, del corrent, reben l'anunci reconeixent-hi la veritat i amb agraïment i amor per l'actuació de Déu, i estan contents de poder col·laborar-hi. Els savis i experts resten indiferents, a l'espera de proves que ho confirmin, que com es veurà més tard en la vida pública de Jesucrist, mai són suficients davant els prejudicis de la voluntat pròpia o de grup i l'escepticisme endurit. I el que ho rep de forma totalment negativa, amb rebel·lió, astúcia i violència assassina és precisament el governant de la zona, Herodes, que actua des de la voluntat de poder total, ni que sigui enfrontant-se a Déu i al seu pla de salvació, i els seus sicaris compleixen la seva absurda ordre de matar nadons perquè senzillament li fan cas, els mani el que els mani, i no qüestionen la validesa i significat del que mana, si bé també tenen por de les duríssimes represàlies que els hi caurien si desobeeixen aquelles ordres injustes i repugnants, que emanen d'un dèspota que té un poder tirànic. Però la sang innocent triomfa finalment sobre els perpetradors, perquè Déu és amb ells. 

Tot això ho rememorem, actualitzem i celebrem aquests dies. Però encara hi ha una altra anunciació general i continuada, la que rebem de la Paraula de Déu, sobretot quan la proclamem i escoltem en la celebració litúrgica dominical i més encara quan és aquest temps d'Advent i de Nadal. Que creguem en l'anunci de la bona notícia, que ens ompli de goig i que disposats a ser-ne testimonis, anunciadors i col·laboradors, plens de la gràcia de Déu, això ens ompli de felicitat i porti la pau, l'amor i la salvació a tot el món! 

dissabte, 19 de desembre del 2020

L'estel del Nadal

Al principi fou la llum
























La llum fou el primer, tant en la primera Creació com en la nova, la Creació renovada per l'encarnació a la Terra del Fill de Déu en la Verge Maria i el seu naixement fet un ésser humà com nosaltres. Per això l'estel de Nadal ho anuncià des del cel.

divendres, 18 de desembre del 2020

La Mare de Déu de l'Esperança i l'aniversari

Avui és la Mare de Déu de l'Esperança, l'advocació de la Verge Maria que està més propera al Nadal. 


























I en l'àmbit familiar, avui fa dos anys de la Missa de funeral i l'enterrament de la meva mare.

dijous, 17 de desembre del 2020

Dos anys sense la mare

Avui fa dos anys ja sense la mare, que va morir  al Hospital de Sant Jaume de Manlleu el 17 de desembre de 2018, dia de Sant Llàtzer. Vam fer la Missa de l'enterrament, presidida pel bisbe de Vic Mn. Romà Casanovas, a l'església parroquial de Santa Maria de Folgueroles el dia 18, dia de la Mare de Déu de l'Esperança. 


La nostra estimada mare, Nati Valls


En realitat era la meva segona mare, perquè la primera, Digna Medina Rigol (1925 - 1956) va morir quan els seus dos fills teniem 2 anys, jo, i 2 mesos el meu germà Jordi. Però dos anys després el meu pare, Ricard Lázaro Sanromà (1923 - 2008) es va tornar a casar, el 25 de setembre de 1958, amb Nativitat Valls Costa (1929 - 2018), que ens va ser la mare durant aquests 60 anys. Ella era nascuda el dia de Nadal i per això li van posar el nom que abreujat en Nati era com la coneixia tothom. D'aquest segon matrimoni van néixer 5 fills més, fent-nos una veritable família nombrosa. Quan dic "la mama" em refereixo a ella, perquè l'altre quasi no la vaig conèixer i només en tinc referència per fotografies. 

Algun cop he pensat que al meu pare, que era molt emprenedor i actiu i es preocupava molt pels problemes de la gent, Déu el va cridar amb Ell als 84 anys l'any 2008 per estalviar-li tots els durs anys de la crisi econòmica mundial, iniciada aquell mateix any, però que no ens va arribar aquí fins un any o dos més tard. De la mateixa manera a la mare, que era molt sociable i li agradava molt parlar amb la gent i la llibertat de sortir una estona cada dia, Déu la va cridar al seu sí als 88 anys, l'any 2018, per estalviar-li la duresa de la pandèmia, del confinament i de les mesures restrictives, que començaren un any i tres mesos després. Perquè mentre ells eren vius aquestes coses no van passar al món. Déu coneix molt més bé que nosaltres el que convé a cadascú i la seva providència sempre actua. 

Sap greu haver-los perdut, que la seva vida s'hagi convertit en record, viu i agraït, en les nostres memòries, i això ens fa reflexionar sobre el pas del temps i el sentit de l'existència humana de cadascun de nosaltres. A més, per la fe tenim la ferma esperança que un dia, si Déu vol, si tot va bé ens retrobarem ja sense mal, lliures de tot pecat i en seguretat i en perfecte amor i harmonia, en la vida futura i eterna. Al Cel siguin, que Déu els tingui amb Ell a la Glòria! 

I preguem perquè tots els que els vam conèixer i estimar hi puguem també arribar... 

dimecres, 16 de desembre del 2020

Caminants del gran do de la vida

En l'itinerari de la vida, que Déu ens regala i ens proposa, tots som caminants. 
I molt millor, tant de bo, si en el nostre camí ens trobem amb Ell! 
Jesucrist sempre se'ns fa trobadís, però cal saber-lo escoltar i reconèixer-lo. 

Fent l'itinerari del extraordinari do diví de la vida humana,
el mateix Creador s'uneix a nosaltres i ens hi acompanya




















"Camí d'Emaús" (1877) de Robert Zünd (1826 - 1909) 

dimarts, 15 de desembre del 2020

El camí de la vida

El camí de la vida en ocasions passa pels cims i permet contemplar millor el panorama del món. 




"El caminant sobre un mar de núvols" (1818) de Caspar David Friedrich (1774 - 1840) 

dilluns, 14 de desembre del 2020

Un dels més grans místics de la Humanitat

Sant Joan de la Creu (1542 - 1591) és un dels més grans místics de la Història de la Humanitat, arribant a cotes altíssimes de contemplació. 

Explica aquesta experiència i vivències en diversos llibres, com "Subida del Monte Carmelo". Ell mateix en va fer un dibuix explicatiu, d'aquest ascens de perfecció fins a la unió de l'ànima amb Déu. És un itinerari difícil, però que val la pena.




Aquest camí, ell mateix l'explica així: 

"Modo para venir al todo:
1. Para venir a lo que no sabes, has de ir por donde no sabes.
2. Para venir a lo que no gustas, has de ir por donde no gustas.
3. Para venir a lo que no posees, has de ir por donde no posees.
4. Para venir a lo que no eres, has de ir por donde no eres."

Les seves poesies, a més de ser de les obres més grans de la mística, són també obres mestres de la literatura universal. Per sí soles ja són extraordinàries. Però encara guanyen molt més amb els seus comentaris, que ens descobreixen móns inesperats i l'experiència espiritual humana més intensa i autèntica.

Té altres llibres, com "Cántico Espiritual" i "Noche oscura del alma", tots ells ens mostren els cims més alts de la espiritualitat humana en la seva trobada amb Déu. 

diumenge, 13 de desembre del 2020

Diumenge Gaudete: "Alegreu-vos!"

El Diumenge III d'Advent és el Diumenge Gaudete: "Alegreu-vos!" o "Estigueu contents!". 

És l'únic diumenge de l'any en que la vestimenta litúrgica del sacerdot per oficiar la Missa és de color rosa, de tant especial que és aquest dia del Senyor, en que se'ns convida al goig i la joia perquè el Nadal ja s'acosta. En la Corona d'Advent s'encén el tercer ciri dels quatre que hi ha, indicant que ja em passat de la meitat de l'espera i que la culminació del que ens porta allò que tan anhelem i desitgem ja és a prop. 

Totes les lectures de la Paraula de Déu que es proclamen a la Missa inviten a l'esperança ja imminent i a ser feliços. El profeta Isaïes, uns quants segles abans, ja ho anuncia. Sant Pau ens ho repeteix. I a l'Evangeli Sant Joan Baptista senyala que el qui ha de venir, el qui ell anuncia i ja és a punt d'arribar, és tan gran que ell no és res en comparació. Com és l'expectació...! 


La veritable alegria és la de la trobada amb Déu, com en l'espera del Nadal

No hi ha felicitat més gran que veure acomplerts tots els desigs més grans i nobles del nostre cor, els més autèntics i profunds, amb l'arribada del Nadal: Déu ens visita encarnat en l'adorable Nen que ve a salvar-nos, a alliberar-nos, a rescatar-nos... Ens porta el perdó, la gràcia de Déu i en definitiva la veritable felicitat i alegria. Avui és dia de recordar aquella dita popular que diu "un sant trist és un trist sant", perquè el que escau i convé a la santedat és l'alegria, la pau, la felicitat i fins l'entusiasme. El sant rector d'Ars deia que sempre que se sentia trist anava a confessar-se i St. Francesc d'Assís, el mateix de la "perfecta alegria" davant de les contrarietats i adversitats, deia que si sabéssim adorar a Déu i escoltar la seva Paraula, tindríem "la pau i la tranquil·litat dels grans rius que van cap a la mar". El secret de la felicitat és ser feliç fent la voluntat de Déu, sigui quina sigui, més encara trobar la nostra veritable gran felicitat en fer la voluntat de Déu; d'aquí la sorprenent pau i inextinguible alegria dels màrtirs i en general de tots els sants. 

Davant del Nadal no podem no sentir-nos feliços, hem de recuperar la il·lusió i innocència que teniem quan érem infants, perquè aquesta és l'actitud per entrar en el Regne del Cel. I si ens hi ajuden tots els elements exteriors, com la il·luminació, la decoració, les nadales, les felicitacions i tot l'altre amb que ho volem expressar externament, millor.

Alegrem-nos, doncs, i gaudim joiosos de la proximitat del Nadal! 

dissabte, 12 de desembre del 2020

La Verge de Guadalupe

La Verge de Guadalupe, a Mèxic, és la patrona de les Amèriques.




La molt venerada imatge, d'origen sobrenatural, ve d'unes aparicions de la Mare de Déu a l'indi Juan Diego al turó Tepeyac l'any 1531. En la última de les 4 aparicions, el 12 de desembre, la Verge Maria li va dir que es presentés al primer bisbe de Mèxic, Juan de Zumárraga, portant-li unes roses, flors que no creixien al Nou Món en aquell temps; quan va desplegar el seu mantell en que les duia, es va formar la imatge, miracle  que ens ha donat la imatge de Nostra Senyora objecte de devoció i veneració des de llavors. 

En una de les aparicions, que van tenir lloc entre els dies 9 i 12 de desembre del calendari julià llavors vigent, a la Verge també la va poder veure  Juan Bernardino, oncle de Juan Diego. Hi ha molts misteris associats a aquesta imatge, com el que una tela vegetal hagi pogut resistir mig mil·lenni i la perfecció de la representació sobre un teixit bast, però sobretot el dels ulls de la imatge: la pupila i l'iris de la Verge reflecteixen un grup de persones, entre elles el bisbe Zumàrraga, el vident Juan Diego, alguns indígenes, un traductor castellà de nàhuatl, una dona negra i una família sencera, a la que la Verge dirigeix la mirada. 

El temple que la Verge demanava que es construís, es va començar a fer immediatament i va donar molt de fruit, en pocs anys milions de mexicans es van convertir al Catolicisme, tot i que encara eren pocs els sacerdots i religiosos missioners allà. Avui dia és la gran Basílica de Guadalupe, amb els edificis nou i antic, objecte de peregrinació de milions de persones cap a aquesta advocació de Maria, patrona de Mèxic, d'Amèrica i de Filipines. Sobretot Mèxic és un país guadalupà. 

En aquest any 2020, com que les ingents multituds de pelegrins d'altres anys fins ara no són recomanables amb motiu de la pandèmia, el Papa Francesc ha concedit indulgència plenària a qui aquest 12 de desembre celebri aquesta advocació de la Mare de Déu a casa amb una imatge i participi en alguna Missa a través dels mitjans de comunicació, amb les condicions habituals per a les indulgències de pregar per les intencions del Sant Pare,  estar en gràcia de Déu havent confessat, assistir a una Missa completa i combregar, amb el ben entès que aquestes tres últimes condicions es poden ajornar fins que es puguin complir quan les condicions sanitàries ho permetin. 

És una gran oportunitat, val la pena aprofitar-la!  

divendres, 11 de desembre del 2020

Llum i tenebres

En el nostre món hi ha claror i foscor. I mentre vivim, estan barrejades. 


Una de les versions de "L'imperi de les llums" (1950s) de René Magritte (1898 - 1967)


Un gran filòsof i creient catòlic molt devot ho explicava així:

"Hi ha prou llum i prou foscor. Hi ha prou llum per tal que qui vulgui creure pugui creure, i hi ha prou foscor per tal que qui vulgui no creure pugui no creure. Així l'home és lliure de creure i no creure, i la voluntat humana de creure té mèrit i pot merèixer premi".  Blaise Pascal (1623 - 1662), nen prodigi, filòsof, matemàtic, físic, escriptor i catòlic fervorós. 

És a partir de la mort que la llum i les tenebres es separen, i cal haver escollit ja en aquesta vida. 

dijous, 10 de desembre del 2020

2021, l'Any de Sant Josep

Sant Josep, escollit per la Santíssima Trinitat com a pare legal del nen Jesús i espòs 
de la seva mare i Mare de Déu, la Verge Maria, i cap per tant de la Sagrada Família


Igual que el 2016 va ser l'Any de la Misericòrdia, el Papa Francesc ha instituït l'any 2021 com l'Any de Sant Josep. 

Sant Josep és el segon més gran sant, després de la Santíssima Verge Maria. Tots dos foren escollits per Déu per ser els pares de Jesucrist, Maria com la seva mare biològica i Josep com el seu pare legal. Sant Bernardí de Siena diu que "Maria i Josep eren com una imatge l'un de l'altre" en la seva santedat i dedicació absoluta, confiada i total a la voluntat de Déu. Sobretot foren ells, Maria i Josep, els que amb la seva receptivitat feren possible l'Encarnació del Fill de Déu. Maria en primer lloc, però després d'ella Josep. Escollit com a cap i protector de la Sagrada Família, que formen la Verge Maria, el Nen Jesús i ell. 

Apareixent només en els Evangelis segons sant Mateu i segons sant Lluc, Sant Josep és el Nou Testament el "sant del silenci". No tenim ni una paraula seva, només sabem que rep revelacions en somnis, escolta els avisos angèlics de part de Déu i obra segons el que li ha sigut revelat, fent la voluntat de Déu. Josep sempre obeeix i és diligent en complir amb les seves obligacions, fins i tot amb les civils com les del cens que els porta oportunament a Betlem, a temps de complir les profecies. 

Per la seva mort en companyia de Jesús i Maria, Sant Josep és també el patró de la bona mort, en gràcia de Déu, i en gran santedat en el seu cas, amb la millor i més alta assistència possible en aquest pas.

Santa Teresa de Jesús deia que Sant Josep era "el sant que no li fallava mai", que tot el que demanava per intercessió d'ell ho obtenia, si era segons la voluntat de Déu, i que en tot cas rebia la resposta d'alguna cosa encara més convenient. I el Papa Francesc ja va posar fa anys la invocació a aquest gran sant, patró de l'Església, en totes les pregàries litúrgiques, com ja estava en la pregària litúrgica I o Cànon Romà de la Missa. Que ell ens guardi i ens guíï amb la seva sol·licitud paternal.

Li podem demanar per l'Església Catòlica i per la seva missió i expansió pel món, per les vocacions sacerdotals i religioses, que siguin moltes i santes, per demanar perdó pels pecats i per la conversió dels pecadors i perquè ens protegeixi en les difícils condicions actuals, a malalts, persones en risc, sanitaris, pels afectats econòmicament i per les dures condicions psicològiques i socials del nostre temps. 

Visquem en plenitud l'Any de Sant Josep! 

dimecres, 9 de desembre del 2020

El Cel i la terra

El Cristianisme en general i el Catolicisme en concret troben Déu i allò més alt en les persones i les coses més humils...

"Fang" (febrer 1952) de M.C. Escher (1898 - 1972)

En l'aigua insòlitament neta  d'un bassal de fang d'un camí rural pel que han transitat cotxes i vianants al vespre s'hi veu el reflex de les copes més altes dels arbres, de la Lluna i del cel.

El mateix fa l'Església, que veu el reflex de la divinitat a baix, en el petit i senzill d'aquest món.  

dimarts, 8 de desembre del 2020

L'inici d'una nova Creació

El 8 de desembre celebrem cada any la primera festa del nou any litúrgic. 


"Totes les generacions em diran benaurada, perquè el Senyor obra en mi meravelles".
Festa de la Immaculada Concepció de la Verge Maria, Mare de Déu, l'inici de la nova Creació.


La Immaculada Concepció, o la Puríssima, és l'inici del món nou. Per un miracle de Déu, en la Verge Maria, destinada a ser la mare de Jesucrist i per tant la Mare de Déu, es va anticipar la Redempció que el seu diví Fill va guanyar per a la Humanitat i per a tota la Creació amb la seva Passió, Mort i Resurrecció.

Maria va ser lliure del pecat original i de tot pecat en la seva vida. Va ser l'ésser humà perfecte, tal com Déu el volia, la nova Eva igual que Jesucrist és el nou Adam de la Creació redimida i renovada. Entre els éssers humans no n'hi ha cap tan perfecte com Maria, perquè Jesús encara ho és més, però Ell te en sí la divinitat junt a la humanitat, cosa que el fa un cas especial i únic.  Maria va ser verge i sense pecat per la seva missió de mare del Salvador i per que per do de la Santíssima Trinitat va ser deslliurada i deslligada del món antic del pecat i del mal. Això, igual que la seva Assumpció, corresponia a la que amb el seu "Sí" a l'anunci de l'àngel estava destinada a col·laborar en la Salvació que portava al món Déu Fill encarnat en Jesucrist, a la qui ella va portar en les seves entranyes virginals i va alimentar amb el seu cos i la seva sang. 

És una gran festa, la de la Immaculada, una de les més grans de l'any i una de les dues més grans festes marianes, junt a l'Assumpció, d'un any que en te moltes. Celebrem-la amb molta alegria, donem gràcies a la nostra Mare del Cel pels favors que cada dia rebem tots de la seva mà, ella que és mitjancera de totes les gràcies divines i demanem-li per la pau en el món i perquè ens tingui sempre sota la seva protecció i empara. Que no ens falti mai la seva guia, consol i ajuda! 

dilluns, 7 de desembre del 2020

Llibres per trobar el sentit de la vida

Una relació d’autors importants per a llegir i aprendre d’ells per tal de saber com enfocar i dur el gran do diví de la vida.


Primera imatge (s. VI) de St. Agustí (354 - 430),
autor de Confessions, La Ciutat de Déu, Soliloquis...
.





















La meva llista inicial és:

Bíblia catòlica[1]
Homer – La Iliada[2] i L’Odissea[3]
Plató[4]
Aristòtil[5]
St. Agustí[6]
St. Francesc d’Assís[7]
St. Tomàs d’Aquino[8]
Dant[9]
Kempis[10] - Imitació de Crist
St. Ignasi de Loyola[11]
Sta. Teresa de Jesús i St. Joan de la Creu[12]
Shakespeare[13]
St. Francesc de Sales[14] – Introducció a la vida devota
Sta. Margarida Maria d’Alacoque[15]
St. Lluis Maria Grignion de Montfort[16]
Feijoo[17]
St. Alfons Maria de Ligori[18]
Chateaubriand[19]
Pelegrí rus[20] – Relats sincers al seu pare espiritual
Sta. Teresa de Lisieux[21] – Història d’una ànima
Lemaître[22]
Sta. Faustina Kowalska[23] – Diari
Asimov – Introducció a la Ciència[24]
J. Loring - Para salvarte [25]
J. Rivera i J.Mª Iraburu – Síntesis de espiritualidad catòlica [26]

Aquesta és una llista reduïda, hi ha molts altres autors com Lucreci, Epictet, Orígenes, Boeci, St. Benet (Regla), St. Gregori el Gran... i tots els Doctors de l'Església i sants, que són una veritable guia. També hi ha autors d'altres camps que tenen la seva validesa humana i temporal, però aquí només he volgut fer una llista d'uns quants entre els principals en el tema fonamental de la vida humana en aquest món. 


Notes del perquè els he seleccionat:

[1] Perquè la vida és sobretot la relació de Déu amb la Humanitat i de cadascú amb Déu i pel paper únic i central de Jesucrist, Déu i home. Té de molt especial que és el llibre de la Revelació de Déu, inspirat per Ell i que en ell hi és tot allò que realment importa.  
[2] Perquè la vida és una lluita
[3] Perquè la vida és un viatge
[4] Perquè cal tenir sempre present el món ideal
[5] Perquè també cal mirar a aquest món amb realisme
[6] Perquè la vida és la crida de Déu i l’itinerari humà seguint-la,  i perquè  Déu és el sentit de la Història
[7] Perquè l’Amor que rebem de Déu l’hem de compartir no sols amb els altres sinó amb tota la Creació
[8] Perquè la Llum que és Crist es pot mostrar també a la llum de la raó i perquè la Veritat divina és eterna i universal. 
[9] Perquè la vida és l’avantsala de l’eternitat
[10] Perquè mostra el millor camí de l’ésser humà, l’únic que porta a bon port.
[11] Perquè en la vida cal ser militant, preparar-se i exercitar-se per a lluitar i esforçar-se servint a Déu i procurar fer la seva voluntat, que és el nostre bé
[12] Perquè la vida és sobretot la seva part espiritual de trobada amb Déu
[13] Perquè cal conèixer com són els éssers humans en tota la seva complexitat
[14] Perquè cal tastar i veure que bo que és el Senyor
[15] Perquè cal ser molt agraït al Sagrat Cor de Jesús, al seu Amor i als grans dons que ens ofereix i procurar estimar-lo tant com podem
[16] Perquè als qui Déu vol fer grans sants els fa molt devots de la Verge Maria.
[17] Perquè la llum natural de la raó es complementa i augmenta il·limitadament amb la Llum de Crist.
[18] Perquè cal tenir models de santedat i de devoció a la Mare de Déu i un discerniment clar a la vida i perquè cap veritable devot de la Verge Maria es condemna.  
[19] Perquè el Cristianisme és allò més important i decisiu de la Història
[20] Perquè en el camí de la vida i en el de l’ànima cap a Déu necessitem guia, consell i companyia
[21] Perquè davant de Déu som tant petits que la relació més adequada és la infància espiritual
[22] Perquè no hi ha incompatibilitat entre ciència i religió, que són dues maneres de cercar la veritat, que ben portades es reforcen mútuament. 
[23] Perquè tots haurem de rendir comptes de la nostra vida a Nostre Senyor Jesucrist i els qui no vulguin reconèixer els seus pecats i acollir-se a la seva Divina Misericòrdia es trobaran amb la seva Justícia i per tant és essencial conèixer la seva Misericòrdia, agrair-la amb tot el cor i acollir-s’hi.  
[24] Perquè la veritat, la digui qui la digui, sempre ve de l’Esperit Sant (St. Tomàs d’Aquino) i la divulgació científica forma part del coneixement de la veritat
[25] Perquè allò més important de la vida humana és salvar-se per a l’eternitat, deixant-se salvar per Jesucrist.
[26] Perquè és important tenir una síntesi que sigui guia de la veritable espiritualitat, la de la presència de l’Esperit Sant en l’Església Catòlica i en cadascun dels batejats.