diumenge, 25 de juny del 2023

El major misteri ens ha estat revelat!

Un professor de Filosofia ens deia, fent classe, que misteri i enigma eren coses diferents, encara que semblants. Un enigma, propi del món natural, era un assumpte encara desconegut, perquè era fosc. En canvi un misteri, propi del món sobrenatural, era un tema que no podiem veure perquè era tan lluminós que ens cegava la seva llum. 

Per això els enigmes són investigables i desxifrables, perquè per molt foscos que siguin hi podem fer llum amb el nostre intel·lecte i acabar resolent-los, amb la qual cosa deixen de ser-ho. 
Però al mateix temps els misteris són incomprensibles per la seva mateixa naturalesa i resten sempre incognoscibles per a la ment humana, que no pot intentar-hi fer llum amb la seva intel·ligència quan per la seva pròpia naturalesa són com focus tan lluminosos que ens enlluernen.

Així com nosaltres fem llum als enigmes naturals, per difícils i complicats que siguin, els misteris al seu torn ens fan llum i il·luminen a nosaltres. 
Estudiant un misteri l'únic que podem fer és aprofitar-lo per veure'ns més bé a nosaltres mateixos, els éssers humans, a la seva llum cegadora, que ens supera. 
Per això davant dels misteris de la nostra existència i del tot l'únic que podem fer és conèixer-los, contemplar-los i admirar-los amb actitud reverencial. 

I molts d'ells no els coneixem per nosaltres mateixos sinó perquè d'alguna manera ens han estats revelats, i això val especialment pels misteris més grans i divins, dels que no en sabriem res si Déu mateix no ens els hagués revelat.  Així la raó humana, també do de Déu, pot arribar per si mateixa a establir l'existència de Déu i la seva unicitat, però no pot passar d'aquí, perquè és incapaç de penetrar la intimitat de Déu si Ell mateix no ens ho hagués revelat. I aquesta intimitat divina és el major misteri de tots, el més gran de tots.

Quan s'estima a algú es vol conèixer a l'altre per tal d'acceptar-lo i estimar-lo tal com és, però un també es vol donar a conèixer perquè l'altre sapiga com és. Déu ja ens coneix perfectament, perquè Ell és qui ens ha pensat i estimat des de l'eternitat, abans de crear l'Univers, i ha decidit pel nostre bé, on i quan ens cridaria a l'existència en la seva Creació, quins serien els nostres pares, germans, fills i familiars en general, propers i llunyans, amb qui ens trobariem en la nostra vida, i tot per a que encaixessim perfectament per tal d'ajudar-nos i millorar-nos els uns als altres, ens va encomanar a uns més grans i ens va encomanar a uns més joves que nosaltres i això sempre mútuament, però també ens coneix perfectíssimament per la seva omnisciència que veu totes les causes, interrelacions i conseqüències de tot, i per la seva intel·ligència i amor infinits, perquè l'amor és també una forma de coneixement i més alt que el merament intel·lectual. 

Però en canvi nosaltres, per la nostra intel·ligència i informació molt limitades degut a la nostra condició humana, no coneixem gaire de Déu, a part que per si mateix Déu és infinit, il·limitat, inabastable mai del tot per a ningú que no sigui Ell mateix, podem estar tota l'eternitat aprenent més i més meravelles seves contemplant-lo en la visió beatífica, sense que aquest endinar-nos en descobrir-lo més i més s'acabi ni s'esgoti mai, entre altres coses perquè és infinit i la seva excel·lència ho sobrepassa tot. Per això, tot i que podem descobrir-lo com existent i únic pels nostres mitjans intel·lectuals, sols amb ells no passarem d'aquí i de l'esbòs de les seves perfeccions: infinit, etern, Creador, omnipotent, perfectíssim, infinitament bo i amorós... i tot i així encara anem més segurs quan fem Teologia negativa, és a dir afirmem el que no és, que quan la fem positiva, és a dir afirmant les seves qualitats, ja que ens podem confondre amb el mateix nom de qualitats humanes molt inferiors a les seves, per molt perfectes i excelses que les afirmem. És la Revelació divina mateixa, motivada per l'amor que ens té, que confirma tot això, com que Déu és Amor i aquesta és la seva essència i moltes coses més. 

De totes maneres, l'abisme que hi ha entre Déu i nosaltres és humanament del tot insalvable, i és Ell qui s'abaixa i s'acosta a nosaltres per tal que el coneguem més i millor, cosa que cap investigació o especulació nostra pot fer. Fins quan, com en el cas de l'Antic Testament i del Judaisme es veu Déu de lluny, només se'l veu un de sol, únic, tot i que en l'AT ja s'insinua en diversos llocs la interioritat divina de la Trinitat: a l'inici del Gènesi, en els tres àngels de Mambré... Els cristians tenim el gran do i la gran sort que com que el veiem de prop, en Jesucrist el Fill de Déu fet home, que ens el revela com a Pare i ens mostra la seva intimitat, el sabem U però alhora Tri: les tres Persones del Pare, Fill i Esperit Sant. En el Nou Testament això apareix en molts llocs, com en el bateig de Jesucrist al Jordà, la Transfiguració, la crucifixió i mort, la ressurrecció i la promesa i el do de l'Esperit Sant i en el manament final "Aneu i bategeu a tots els pobles en el nom del Pare, del Fill i de l'Esperit Sant" de Jesucrist ressuscitat abans d'acomiadar-se dels apòstols en l'Ascensió. 

La Trinitat, el Déu Triú, és un misteri incomprensible per a la ment humana, ja que supera les matemàtiques i la nostra capacitat mental, no podem concebre Déu en la nostra ment, perquè Ell és molt més gran, infinitament més, i senzillament no hi cap, és Ell qui ens conté i comprèn a nosaltres, i no nosaltres a Ell. En sí és un misteri i no sols això, sinó el major misteri de tots, el misteri suprem, no havent-hi ni podent-hi haver cap de més gran i ni tant sols igual. És un gran do que ens fa Déu de deixar-nos albirar la seva intimitat, ja que no sols vol ser conegut com és, sinó que ens convida a participar nosaltres mateixos de la contemplació de la mateixa i d'unir-nos a ella com a co-partíceps benvolguts de la seva existència i dinàmica en la Glòria del Cel amb Ell. 

Que el misteri de la Trinitat, un sol Déu en tres Persones divines, sigui irresoluble per a nosaltres no vol dir que no poguem veure que pot ser raonable i que no és il·lògic, perquè la mateixa Trinitat deixa la seva empremta en aquest món i ja des de ben aviat es van fer comparacions per mostrar com pot ser això sense ser una contradicció absoluta. No són, ni de lluny, explicacions del misteri, però sí aproximacions que ens el fan més fàcil d'acceptar. 

Per exemple, Déu és perfecte i té totes les perfeccions i si bé el ser U i únic ho és, la soledat podem entendre que no ho és i que Déu no està sol, perquè es fa companyia a si mateix, i igual que en la pista que dona el Gènesi en el cas d'Adam i els animals, la única companyia satisfactòria és un ésser de la mateixa essència, en aquest cas Eva, la dona. Tota la Creació no basta, només Déu es pot fer companyia a Ell mateix.

O quan Jesucrist ens revela a Déu com a Pare. No hi ha Pare sense un Fill i no hi ha Fill sense Pare. Així Nostre Senyor se'ns revela com a Fill de Déu i a Déu com a Pare seu i Pare nostre, com diu l'oració que ens va ensenyar per pregar.

Els teòlegs han fet altres comparacions per poder entendre la verosimilitut del misteri, no per solucionar-lo. Una d'elles, d'origen medieval o fins i tot antic, és el de l'arbre de les tres branques. Un sol arbre però tres branques, totes les quals són l'arbre, però com es veu molt clar així, ni són tres arbres ni és una sola branca. 

Un altre símil pot ser el temps, que és en si mateix passat, present i futur, però és un sol temps i ni el passat és el present ni el futur, ni el present és el passat ni el futur, ni el futur és el passat ni el present. En un altre ordre de coses hi ha la dita "El món és u perquè Déu és U" que té tota la raó, però que està incomplerta perquè hauria de continuar "i el món és variat perquè Déu és Trinitat", ja que el principi de la diversitat en la unitat que fa que no tot sigui homogeni i uniforme, però que tot sigui unit, relacionat, interactuant i solidari en harmonia ja ve de Déu mateix, de la seva mateixa essència, que com la seva glòria es reflecteix d'alguna manera en el món per Ell creat.  

I essent Déu Amor, els teòlegs ja han fet notar que l'amor no pot estar sol perquè es per naturalesa creador, comunicador i compartidor, i des de fa molts segles ja s'ha destacat que l'amor és per si mateix l'amant i l'amat i l'essència divina implica que Déu és Amant, Amat i l'Amor mateix, qui estima, qui és estimat i l'estimació que hi ha entre ells. En aquest cas podriem dir que Déu Pare és l'Amant, Déu Fill l'Amat i l'Esperit Sant l'Amor que el Pare té al Fill i el Fill té al Pare, Amor que en Déu és una Persona, i que tots tres tenen a tota la seva Creació i a cadascuna de les seves criatures. 

Finalment podríem dir que el més semblant a la Terra a la Trinitat divina al Cel, i amb motiu i raó ja que el propi Déu hi és present, és la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, similitud de pare, mare i Fill que fa pensar en el misteri de la Trinitat i que Déu amb 3 Persones en Ell tindria una dinàmica interior més d'estil familiar que no pas individual. 

I n'hi ha altres que es podrien fer com si Déu mateix ens hagués deixat pistes en aquest món com el cas ja citat del temps, com podrien ser les tres partícul·les elementals, protó, electró i neutró, que són la base de tota la matèria física, els tres quarks inseparables que constitueixen tant el protó com el neutró, les tres famílies de partícules elementals que són tot l'existent, la de l'electró, muó i tauó, sense haver-n'hi més... però potser ja seria anar massa lluny, havent-hi ja tantes mostres de raonabilitat i verosimilitud del major misteri de tots, el misteri diví. 

Siguem humils, confiats i agraïts davant Déu, que per pur amor i gratuïtat envers nostre ens ha considerat dignes de conèixer-lo millor confiant-nos el secret de la seva interioritat, de la seva essència més íntima!   

divendres, 23 de juny del 2023

Recordant el meu germà Jordi, en el dia del seu aniversari

El 23 de juny és el dia del natalici del meu germà Jordi Joan Lázaro Medina, a qui Déu va cridar a fer la trobada amb Ell fa dos anys. Amb tal motiu faig com un recordatori d'alguns aspectes de la seva persona. 

El Jordi, a la dreta, junt al seu germà gran Ricard, l'autor d'aqust blog,
en la felicitació de La Salle Gràcia per la família el Nadal de 1966. 

El nom de Jordi Joan el portava per St. Jordi, el màrtir patró de Catalunya, i per St. Joan Baptista, ja que va néixer la vigília de la celebració del Precursor. I el cognom Lázaro, que porta la família, evoca diversos personatges bíblics, com algun Eleazar de l'Antic Testament, el Llàtzer germà de Marta i Maria, amics de Jesús, a qui aquest ressuscita quan ja feia quatre dies que era enterrat, aixi com també el Llàtzer pobre de la paràbola explicada pel mateix Jesucrist. I es pot dir que tots els d'aquest nom a la Bíblia fan molt bon paper, a part que en hebreu significa "Déu enforteix" o "Enfortit per Déu". I el més de juny en que va néixer és el més del Sagrat Cor de Jesús. 

El Jordi va estudiar primer al Col·legi del Cor de Maria dels claretians a Barcelona, després a l'Acadèmia Lepanto dirigida per una directora molt catòlica, la Mercè Boronat, i a continuació a La Salle Gràcia i La Salle Manlleu, passant més tard a l'Institut Jaume Callís de Vic i a continuació a la Facultat de Química de la Universitat Central de Barcelona, on va fer diversos anys abans de deixar la carrera per motius de salut.

Amb la família, a Barcelona va viure al carrer Sant Antoni Maria Claret i després al carrer València i a l'Avinguda República Argentina, a Manlleu al carrer Enric Delaris, nom d'un germà de La Salle, i a Vic al carrer Sant Miquel dels Sants, en un pis d'un edifici on durant la guerra civil s'havien guardat amagades les restes de Sant Antoni Maria Claret durant la Guerra Civil. A Barcelona durant un curs el pis d'estudiant el tenia al carrer Sant Ramon Nonat. No és difícil ni inusual a Barcelona, on hi ha tants noms religiosos catòlics, però és a destacar que va viure de nen al barri de Gràcia, de noi prop de Sant Gervasi i de jove estudiant universitari a tocar de Sants. A Folgueroles vivia al carrer Onze de Setembre, on va residir més de 50 anys. Li va tocar fer el servei militar a la Marina, fent la instrucció a Cartagena, però només hi va estar unes sermanes, ja que el van llicenciar per motius de salut. 

Va morir a Vic l'11 de maig de 2021, durant el més de Maria i en l'any de Sant Josep, patró de la bona mort, havent rebut la unció dels malalts uns dies abans. Que Déu li perdoni els pecats que la debilitat de la naturalesa humana li hagués fet cometre i li premiï tot allò bo que va fer al llarg de la seva vida i que la seva ànima ja gaudeixi de la visió beatífica de Déu al Cel i que en la resurrecció final pugui gaudir de la vida futura i eterna, tenint com Llàtzer el pobre un repòs etern!  

dissabte, 3 de juny del 2023

De Maria al Cor de Jesús

Maig és el mes de Maria, la Verge i Mare de Déu, i juny és el mes dedicat al Sagrat Cor de Jesús. 


El mes de maig és també el de moltes advocacions marianes i cap a la meitat del mateix, el dia 13, es celebra la festa de Nostra Senyora de Fàtima, una de les més grans aparicions marianes, i de les més recents, tot just fa un segle, ja que tingué lloc l'any 1917, i per tant fa sis anys es va celebrar el seu centenari. Altres festes destacades de la Verge en aquest mes són les de Maria Auxiliadora el 24 de maig, Maria Mare de l'Església el dia 29, i la Visitació de la Verge el 31 de maig. 


Al juny hi ha moltes festes molt relacionades amb Nostre Senyor Jesucrist, com la Santíssima Trinitat, que el 2023 es celebra el diumenge 4 de juny, el Santíssim Cos i Sang de Crist, el Corpus Christi, que correspondria al dijous dia 8, però al no ser festa civil es celebra el següent diumenge, dia 11, el Sagrat Cor de Jesús, al que tot el més està dedicat, que té la seva festa el 16 de juny, l'Immaculat Cor de Maria, l'endemà dia 17, és a dir el divendres i el dissabtes següents al Corpus, així com Sant Joan Baptista el dia 24 i els Sants apòstols Sant Pere i Sant Pau el dia 29. 

Aquests dos mesos de primavera i al final ja els primers dies de l'estiu, són doncs de gran exaltació de la Mare de Déu i del seu virginal Fill diví, Jesucrist, el Senyor i Salvador nostre. Especialment dels seus Sagrats Cors, els de Jesús i Maria. Siguem ben devots de Jesucrist i de la Verge Maria i especialment siguem-ho dels seus Cors, el Sagrat Cor de Jesús i l'Immaculat Cor de Maria, per tal que els nostres noms estiguin escrits en ells!  

La santa dels impossibles

Santa Rita de Cassia (1381 - 1457), una de les santes més populars i que tenen més devots, patrona dels impossibles, té una capella dedicada a Sant Julià de Vilatorta. 

Una imatge de Santa Rita, no la de St. Julià però semblant

Tot i que la capella està en el jardí d'una casa i per tant és privada, està oberta a la gent quan s'hi celebra alguna festa i s'hi fa Missa pública, cosa que succeeix en algunes ocasions, sobretot el dia de la santa, el 22 de maig, on hi va moltíssima gent, que omplen tots els seients d'aquella petita església tan bonica que és com un tast del Cel i encara n'hi ha més que ho segueixen amb les portes obertes i amb una instal·lació de megafonia, asseguts en cadires a l'exterior. 


Aquest any 2023 s'hi van fer dues misses, una al migdia, pleníssima de gent, celebrada per Mn. Andrei Castrillón, rector de les parròquies del Remei i de Lurdes de Vic, un jove sacerdot colombià radicat aquí. 


També es va fer un dinar de la celebració en que hi van assistir quatre mossens i diversos familiars, devots i feligresos acompanyants, que va oferir Miquel Alsina, el propietari, ell mateix, junt amb els seus familiars, molt devots de la santa. 

A la tarda a les 7 hi va haver una segona Missa, presidida per Mn. Pere Oliva, rector en funcions de Sant Julià de Vilatorta, i concelebrada per qui això escriu, Mn. Ricard Lázaro, que ja fa quasi dos anys que celebro a la parròquia de Sant Julià els dissabtes al vespre i des de fa un any també els diumenges al migdia, al que s'hi ha afegit fa més de mig any un cop al mes a la veïna població de Vilalleons. Aquesta Missa, tot i que no tant com la del matí, que va tenir una assistència extraordinària, també va estar molt plena, amb molts assistents. 

Missa del 23 de maig de 2022

L'any 2022 va oficiar la Missa Mn. Francesc Pernau, llavors rector en  funcions del poble, i també vaig concelebrar-la, ja que ja oficiava a Sant Julià. I és que com ens va comentar Miquel Alsina, quan monsenyor Josep Guix, bisbe de Vic entre els anys 1983 - 2003, va inaugurar la capella l'any 1994, li va expressar el seu desig que el dia de la santa oficiés el rector de la parròquia de Sant Julià on està situada, i per això durant molts anys la va fer Mn. Jaume Reixach, que ho va ser entre 1978 i la seva mort l'any 2021, ja amb 91 anys i havent estat actiu fins poc abans.

Acabades les misses, moltes persones porten les tradicionals roses de Santa Rita, per tal que el sacerdot les beneeixi en el dia de la santa. Amb aquesta santa es veuen molts miracles i se'n senten testimonis de primera ma que els han viscut, siguem-ne ben devots i acudi'm si mai cal a la seva intercessió!